יריעות ביטומניות
בכל הנוגע לאיטום גגות, יש שיטת איטום אחת הנחשבת לעמידה ולאמינה ביותר – איטום גגות ביריעות ביטומניות. יתרונותיהן של היריעות הביטומניות הפכו אותן לשיטת האיטום הנפוצה ביותר ברוב ארצות העולם המודרני וגם בישראל. עם זאת, חשוב לזכור שרק יישום נכון של יריעות ביטומניות יבטיח ניצול מלא של יתרונותיהן. אז מה הן בעצם יריעות ביטומניות, ומה נדרש כדי ליישם אותן בצורה הנכונה? כל הפרטים בהמשך המאמר.
מה הן בעצם יריעות ביטומניות?
יריעות ביטומניות הן אמצעי איטום המורכב משני חלקים עיקריים – ביטומן ושיריון. הביטומן הוא תוצר לוואי של תהליך זיקוק הנפט הדומה באופיו לזפת. כאשר הוא מתחמם הופך הביטומן לנוזלי, וכאשר הוא מגיע לטמפרטורת החדר או מתחת לה הוא נעשה מוצק או צמיגי. יש לציין שביטומן המשמש לציפוי ואיטום אינו ביטומן רגיל, אלא ביטומן מיוחד שהועשר בפולימרים. בנוסף, עובר ביטומן זה תהליך שנקרא "נישוב" – הזרמת בועות אוויר בטמפרטורה גבוהה, המקנה לו את התכונות הנדרשות לאיטום.
החלק השני של היריעות הביטומניות, השריון, הוא למעשה מעטפת שבתוכה נמצא הביטומן. השריון חשוב ביותר משום שהוא מגן על הביטומן מפני שינויי טמפרטורה ומעניק לו את העמידות המכאנית הדרושה. מבין סוג השריונים, אלו שמכילים פיברגלס הם המומלצים ביותר שכן הם מספקים את ההשפעה המייצבת הטובה ביותר.
סוגי יריעות איטום
ישנם שני סוגים של יריעות ביטומן שבהם נהוג להשתמש בארץ: יריעות איטום העשויות ביטומן משובח בפולימרים מסוג A.P.P וכן יריעות איטום העשויות ביטומן משובח בפולימרים מסוג .S.B.S שני סוגי היריעות משמשות לאיטום גגות שטוחים ומשופעים, קירות מסד וקירות תומכים בבניינים, חניונים, אדניות וכדומה.
בארץ יריעות איטום מסוג A.P.P משמשות בעיקר לאיטום גגות ואילו הסוג השני משמש בעיקר לאיטום מרתפים ורצפות. מאחר שיריעות מועשרות בפולימרים מסוג .S.B.S אלסטיות יותר, לא מומלץ להשתמש בהן לאיטום גגות בישראל. האקלים החם הנפוץ במחוזותינו, יגרום ליריעות אלו לאבד את צורתן וישבש את איטום הגג.
יישום נכון של יריעות ביטומניות מתחיל קודם כל בבחירה נכונה של היריעות. רק יריעות ביטומניות המיועדות לאיטום גגות אשר אושרו לכך על ידי מכון התקנים הישראלי, יאפשרו יצירה של מערכת איטום עמידה ויעילה. יריעות איטום כאלו הן כמובן יקרות יותר, דבר שלמרבה הצער גורם לקבלני איטום לא מקצועיים להתפשר על איכות היריעות. כדי להימנע מכך חשוב להכיר את התקן ולוודא מול הקבלן שהם משתמשים אך ורק ביריעות שעומדות בו.
עוד בהקשר זה, יש לציין שהיריעות מיוצרות בגלילים של 4 מ"מ ובגלילים של 5 מ"מ. המינימום שנקבע לאיטום על ידי מכון התקנים הוא 5 מ"מ. יריעות ביטומניות של 4 מ"מ אמורות לשמש אך ורק כשכבה נוספת ומשלימה.
הקפדה על כללי עבודה באחסון, הובלה ויישום
בחירה נכונה של יריעות ביטומניות היא רק חצי מהעבודה. החצי השני, החשוב לא פחות, הוא הובלה של היריעות ליעדן ויישום נכון שלהן. התקן ליריעות ביטומניות מפרט בין היתר כיצד יש לנהוג ביריעות בהובלה, העמסה ופריקה. יש לאחסן אותן במקום יבש ומוצל ולמנוע מהן פגיעה מכאנית. אי- הקפדה על כללים אלו תהרוס את היריעות הביטומניות עוד לפני השימוש.
עתה, כשהיריעה מוכנה אפשר להתחיל לאטום. לפני תחילת האיטום חשוב להקפיד על החלקת התשתית לאיטום ולוודא שהוא חלק, שטוח, נקי ויבש. לאחר מכן אנו מחברים את הביטומן למשטח הגג בהלחמה. ההלחמה נעשית באמצעות מבער גז פרופן שהופך את היריעה לדביקה וגורם לה להתחבר למשטח.
פרישת היריעות הביטומניות והלחמתן לגג גם היא צריכה להתבצע על פי הנחיות מדויקות שמפורטות בתקן. הפרישה צריכה להתבצע בעדינות כדי למנוע פגיעה ביריעות וסידור היריעות צריך להיות כזה שיוצר חפיפה של לפחות 10 ס"מ בין יריעה ליריעה. לאחר מכן יש להלחים את היריעה למשטח תוך כדי שמקפידים לחמם הן את היריעה עצמה והן את המשטח.
ישנם פרטים וכללים רבים נוספים שעליהם יש להקפיד בעת תכנון ויישום של יריעות ביטומניות. חברת איטום עדן פועלת על פי כללים אלו שנקבעו על ידי מכון התקנים ומשתמשת אך ורק ביריעות ביטומניות שעליהן מוטבע תו התקן.
חברת איטום עדן מעניקה ללקוחות עבורם התקינה יריעות ביטומניות תעודת אחריות לשבע עד עשר שנים. תעודה זו מביעה את בטחונה המלא של החברה בעבודתה, ומבטיחה כי התוצאות איכותיות ומאריכות ימים! לייעוץ ופרטים נוספים היכנו לעמוד "צור קשר" או חייגו – 1-800-73-73-30